Het Zwarte Schaap (3)
morgen verzonden
Ja, dát was lekker!
Koken in de jaren vijftig en zestig
2018 || Hardcover || Frank Noë || Het Zwarte Schaap
Het leven in de jaren na de oorlog was simpel en overzichtelijk. En dat gold ook voor wat we aten. Kaantjes op brood. Lammetjespap. Bloemkool met een deksausje. Macaroni met SMAC en tomatenpuree. Dat laatste was dan ook het meest exotische wat op tafel werd gezet. Het was vaderlandse kost wat we aten. De griek, de japanner, de vietnamees? Dat waren nog gewoon buitenlanders, geen restaurants. Van olijfolie had niemand gehoord, of het moest zijn dat je er ontzettend van aan de dunne raakte. Klo...
morgen verzonden
Kookboek van Amsterdam
2018 || Hardcover || Frank Noë || Het Zwarte Schaap
Er valt veel te vertellen over de Amsterdamse keuken. In de eerste plaats natuurlijk over de joodse invloed. Die is verantwoordelijk voor osseworst (op z'n Amsterdams, dus zonder 'n'), broodje half-om en Amsterdams zuur. Verder over Hendrik Beerenburg, de uitvinder van de gelijknamige drank, met zijn kruidenwinkeltje aan de Stromarkt. En over de Febo-kroket, waarvan de naam is afgeleid van de Ferdinand Bolstraat. Of over likeurstokerij Wynand Fokkink, die nog steeds gevestigd is in de stad. O...
morgen verzonden
Kookboek van Zeeland
Alikruiken, mosselen, babbelaars en andere Zeeuwse streekgerechten
2018 || Hardcover || Nelly De Zwaan || Het Zwarte Schaap