Hoe kan kennis over trauma en rouw ons helpen om met de huidige ecologische crisissen om te gaan? Deze onderzoeksvraag, en een generatiekloof tussen beide auteurs die tevens moeder en dochter zijn, liggen aan de basis van dit boek. Zonder zich te verliezen in de schuldvraag en het cynisme die het ecologische debat vaak overheer- sen, gaan de auteurs van Liefst op deze aarde op zoek naar een verbindende manier om het gesprek aan te gaan. Het resultaat is een eigentijdse kijk op ‘natuurtrauma’ en moeilijke thema’s zoals klimaatangst en ecoschaamte.
De verhalen in Liefst op deze aarde nemen je mee naar mensen die op een veerkrachtige manier willen omgaan met de huidige eco- logische crisissen. De theoretische intermezzo’s, heldere illustraties en oefeningen nodigen uit je eigen weg hierin te ontdekken.
In deel 1 staat onder de noemer ‘Natuurtrauma overleven’ de persoonlijke ervaring van mensen die onder de ecologische crisis lijden centraal. In deel 2, ‘De mechanismen van natuurtrauma’, worden de psychosociale aspecten van ons verlies van verbinding met de natuur belicht en deel 3, ‘Onverwoestbaar leven’, focust op concrete oplossingen.