Meer menselijkheid in de geneeskunde
Hoe gaan we om met mensen die hun onaantastbaarheid zijn kwijtgeraakt en uit hun normale doen zijn geraakt? En hoe reageren we daar zelf op? In de regel zijn we niet voorbereid op crises en ziekten. We wensen dat alles weer wordt zoals het was - maar zo werkt het meestal niet en die wens laat ons nog meer lijden. Dit is precies wat hartchirurg
dr. Ehsan Natour wil veranderen. Tijdens de vele jaren van werken in het ziekenhuis heeft hij van duizenden voorbeelden geleerd hoe belangrijk het is om altijd de hele persoon te zien in plaats van alleen een ziek orgaan. Deze aanpak heeft ingrijpende gevolgen voor genezing, de kwaliteit van ons leven en hoe we een crisis overwinnen.
Met een hartoperatie als voorbeeld leidt Dr. Natour ons door het hele proces van een crisis - als het leven stil lijkt te staan. Crises beginnen meestal lang voordat we het beseffen en duren vaak langer dan we willen toegeven. De auteur loodst ons door alle cruciale fasen, zodat we uiteindelijk goed aankomen. Zo wordt zijn aanpak, beoefend in het dagelijkse ziekenhuisleven waarin het individu in het middelpunt van de aandacht staat, een win-winsituatie voor iedereen: het medische personeel, de patiƫnten die sneller op de been komen en de naasten die in dit systeem als belangrijke pijlers worden meegenomen.
Een toonaangevend boek in de ethische discussie over de geneeskundige beroepen.