In het voorjaar van 2020 werd Nederland opgeschrikt door het excessieve geweld waarmee de politie demonstraties
tegen het coronabeleid van de regering neersloeg.
Sindsdien volgden de gewelddadigheden elkaar op; het meest zichtbaar bij grote demonstraties in Amsterdam en Den Haag, maar ook in talloze kleinere confrontaties tussen de politie en burgers die zich, om welke reden dan ook, niet conformeerden aan de coronamaatregelen.
De Buitenparlementaire Onderzoekscommissie 2020 onderzoekt door middel van het horen van politieagenten wat
deze escalatie van geweld betekent voor burgers, politieagenten en de samenleving als geheel.
In dit boek zijn de verklaringen opgenomen van tachtig agenten. Zij verklaren over de impact die de coronamaatregelen hebben op hun werk en hun contact met burgers en collega’s. Deze verklaringen zijn inhoudelijk bestudeerd door de commissie. De commissie constateert dat de recente eruptie van geweld samenhangt met enkele andere, structurele problemen in de Nationale Politie. Terugkerende thema’s in deze verklaringen zijn een verharding binnen het politiekorps, buitenproportioneel geweld, drugsgebruik, dehumanisering, racisme, seksisme en een cultuur van angst en wantrouwen.
De Buitenparlementaire Onderzoekscommissie 2020 biedt met deze rapporta- ge niet alleen een zorgelijk beeld van de huidige staat van het politiekorps, maar ook een uitnodiging aan de politiek en de korpsleiding om deze problemen te erkennen en nader te onderzoeken.