Vond er in de geschiedenis een crisis plaats, dan kon alleen een nieuwe en grote inspiratie een uitweg bieden. In De menselijke onderneming volgt Otto Kroesen het spoor van dergelijke inspiraties. Ze gaven mensen een nieuw geloof en zelfverstaan en mondden uit in een nieuwe inrichting van economie en maatschappij.
Het grote verhaal begint bij de stammensamenleving, met hechte en ondernemende groepen. Hierna komen hiërarchische rijksculturen op, zoals Egypte en China, maar ook Israël en Griekenland hebben ons gevormd. Na de oudheid volgt onder meer de kerk van de martelaren, de islam en Europa; allemaal samenlevingen met een gemeenschappelijk verhaal.
Hebben moderne ondernemingen nog het besef van een groter verhaal? Mensen lijken alleen maar hun eigen (fragmentarische) levensverhaal te hebben. We worden geleefd, zijn ontworteld en thuisloos, verbrokkeld door drukke bedrijvigheid en vlugge sensaties. Kroesen kijkt niet alleen terug, maar duidt ook de uitdagingen van onze huidige tijd. Welk groot verhaal raapt ons bij elkaar?
OTTO KROESEN was tot 2022 docent ‘ethiek en cross-cultureel entrepreneurship’ aan de Technische Universiteit Delft. Eerder was hij gemeentepredikant en studentenpastor. Met de godsdienst- en maatschappijgeschiedenis van Rosenstock-Huessy als oriëntatiepunt werpt hij een onverwacht licht op de omwentelingen van ons tijdperk. Eerder publiceerde hij ‘Leven in organisaties: Ethiek, communicatie, spiritualiteit’.