Naast de Tour de France, de Giro en de Vuelta gaat in het wielrennen de meeste aandacht uit naar de klassiekers. De meeste van deze prestigieuze eendagswedstrijden kennen een hele lange geschiedenis. Een geschiedenis vol strijd, heroïek en niet zelden verrassende ontknopingen. Het winnen van een klassieker betekent eeuwige roem.
In Koningen van de wielerklassiekers wordt uitvoerig aandacht geschonken aan de hoogtepunten van de vijf monumenten: Milaan-San Remo, Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije. Wat kenmerkt deze topwedstrijden? Hoe lukte het de veelzijdige Eddy Merckx, onbetwist ’s werelds beste coureur aller tijden, deze koersen stuk voor stuk op zijn naam te brengen? Hij vertelt het zelf.
Uiteraard komt ook de Amstel Gold Race, eerste editie in 1966, aan bod. Jan Raas eindigde vijf keer eerste, mede dankzij de hulp van zijn meesterknechten, onder wie Johan van der Velde en Henk Lubberding. Leo van Vliet, de huidige directeur, legt de charme uit van dit, qua bezoekersaantal, grootste sportevenement in Nederland.
Waarom verdween Bordeaux-Parijs, de monsterklassieker over 560 kilometer, opeens van de kalender? Wat is de aantrekkingskracht van Gent-Wevelgem, Waalse Pijl en de ’sprintklassieker’ Parijs Tours?
Auteur Louis Bovée maakte een ranglijst van de beste 50 renners in de klassiekers ooit. Een overzicht waarin ook Bauke Mollema opduikt, de laatste landgenoot die een monument opeiste - De Ronde van Lombardije editie 2019.
• Alle wielerklassiekers uitgebreid beschreven en beschouwd
• Top 50 van de meest succesvolle renners
• Commentaren van onder meer Eddy Merckx, Leo van Vliet en Bouke Mollema
• De klassiekers spreken zeer tot de verbeelding bij alle wielerliefhebbers
• Verschijnt aan de vooravond van het nieuwe ‘klassieker’ seizoen
• Uitgebreide promotie in wielermagazines, dagbladen en social media
Quote:
[Een geschiedenis vol strijd, heroïek en niet zelden verrassende ontknopingen. Het winnen van een klassieker betekent eeuwige roem]