Een nieuw geluid vanuit een oude traditie
‘Koudetraining staat in Nederland nog in de kinderschoenen. In Oekraïne en Rusland maakt ze deel uit van de eeuwenoude traditie van zakalivanië, ofwel harding: vitaal en weerbaar worden dankzij gedoseerde stressprikkels van natuurelementen. In onze cultuur ontbreekt deze traditie en we kunnen daar veel van leren.’
– Ewout Staartjes
In zijn zoektocht naar genezing van een virus waar hij jarenlang last van heeft, ontdekt Ewout Staartjes (woonachtig in Deventer) in Rusland en Oekraïne hoe heilzaam het is om zich bloot te stellen aan het contrast tussen kou en warmte. Eindelijk wordt hij het virus de baas. Hij gaat zich verdiepen in de koudetraditie van deze landen en ontwikkelt zich als expert op het gebied van koudetraining. Alle kennis die hij de afgelopen decennia opdeed komt samen in zijn boek Helende Kou, dat doorspekt is met levendige reisverhalen, anekdotes, leefstijltips en prachtig zwartwit fotomateriaal.
Eerst warmte, dan kou
De methodiek gaat uit van de kracht van de eenvoud. We hebben maar een heel korte koudeprikkel nodig, waarbij het contrast tussen warmte en kou essentieel is. Vandaar dat niet een ademoefening, maar een fysieke warming-up of een banja (sauna) nodig is om de kou te trotseren.
Dosering cruciaal
Net als bij elk medicijn bepaalt de dosering of kou een medicijn is of vergif. Het geheim van gezonde koudetraining ligt in de voorbereiding en de dosering. Voor het ontrafelen van dit geheim zet de auteur drie oude klassiekers in: de banja-traditie, zuiverende technieken uit de yoga en de principes uit de Tibetaanse geneeskunde.
Over de auteur
Ewout Staartjes komt al 30 jaar in Rusland en Oekraïne en verdiepte zich in hun koudetraditie. Hij werd er instructeur winterzwemmen en ‘banja-dampmeester’. In Nederland heeft hij inmiddels vele koudetrainers opgeleid en organiseert hij ijszwemreizen vanuit zijn bedrijf Winterzwemmen.nl.