Dag rakkers

De zeven levens van Edwin Rutten

Voorzijde
Achterzijde
24,50
Leverbaar vanaf 6 januari 2025
Met 5% studentenkorting
voor 23,28 i
+
Bestel
ISBN: 9789493183421
Uitgever: AFdH Uitgevers
Verschijningsvorm: Paperback
Auteur: Geke Mateboer
Druk: 1
Pagina's: 224
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2023
NUR: Literaire non-fictie algemeen Muziek algemeen Biografieën podiumkunsten Film en televisie

Zeg ‘Ome Willem’ in een willekeurig Nederlands gezelschap en de kans is bijzonder groot dat iemand begint te lachen en roept: ‘Joepiedepoepie!’ Of: ‘Wil je ook een broodje poep?’ De Ome Willem-fans gaan hun vuisten ballen en beginnen vrolijk te zingen: ‘Deze vuist op deze vuist, en zo klim ik naar boven.’

Rakkers, zo noemt Edwin Rutten (1943) -al een halve eeuw volkomen vergroeid met zijn personage Ome Willem - de volwassenen die kinderen waren tussen 1974 en 1989. Dat was de tijd dat De film van Ome Willem werd uitgezonden. Voor massa’s kinderen uit die tijd is Ome Willem een legendarische kindervriend. Het gelijknamige programma was grensverleggend. In De Film van Ome Willem werden ze serieus genomen, met spel, humor en relativering. Heel typerend: Edwin Rutten spreekt altijd over ‘kinderen en andere volwassenen.’ Ome Willem, Aart Staartjes, Harry Bannink en de tekstschrijvers, Willem Wilmink, Karel Eykman en Harrie Geelen werden ongekend populair in Nederland en in Vlaanderen. Nog steeds vragen mensen op straat of ze met Ome Willem op de foto mogen. En het mag. Altijd!

Dag Rakkers. Vijftig jaar Ome Willem gaat niet alleen over Ome Willem. Edwin Ruttens veelzijdige carrière als jazzzanger, drummer, acteur, stemacteur, presentator en dagvoorzitter komt ook aan de orde. Auteur Geke Mateboer verwerkte een enorme hoeveelheid gegevens in tekst en beeld en interviewde Edwin Rutten vele malen gedurende in 2024. Zij zocht naar de magie van het personage Ome Willem en zijn connectie met de mens Edwin Rutten. Ze wierp de vraag op in hoeverre Ome Willem zijn stempel drukte op de rest van Ruttens loopbaan. Die zoektocht geeft niet alleen een beeld van een halve eeuw televisiegeschiedenis - het uitgebreide register getuigt ervan - maar ook van de Nederlandse jazz- en popcultuur in de jaren ’60 en ’70, de eerste Europese songfestivals en de worsteling van een jong talent met roem.

Bovenal levert Dag Rakkers! een meeslepend, uitbundig geïllustreerd verhaal op over een uitzonderlijke man, met een grenzeloze hoeveelheid energie en een groot talent, een man die best af en toe onzeker was maar die toch alles durfde. Een kindervriend en een mensenvriend.