Gezonde Stad

Uitsluiting en ontmoeting in de publieke ruimte

Voorzijde
Achterzijde
25,50
Vandaag besteld,
morgen verzonden
+
Bestel
ISBN: 9789493127210
Uitgever: Uitgeverij De Graaff
Verschijningsvorm: Paperback
Auteur: Klasien Horstman Mare Knibbe
Druk: 1
Pagina's: 204
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2022
NUR: Mens en maatschappij algemeen Stadssociologie Gezondheidswetenschappen

De gezonde stad is in opmars. Volgens politici en professionals kan gezonde-stedenbeleid helpen om gezondheidsverschillen tussen mensen te verminderen. Maar wat is een gezonde omgeving eigenlijk, hoe komt kennis over de gezonde stad tot stand en welke kennis telt?

Het boek Gezonde Stad. Uitsluiting en ontmoeting in de publieke ruimte introduceert een verrassend perspectief op de gezonde stad. De auteurs analyseren de publieke ruimte als een vehikel voor ontmoeting, veerkracht, veiligheid en gezondheid. Tegenover kwantitatieve indicatoren voor een gezonde stad stellen zij ervaringen van mensen die in de stad maar weinig aan het woord komen. Wat leren deze verhalen over de dynamiek van ongelijkheid in de publieke ruimte? Welke kansen biedt de stad op ontmoeting, uitsluiting en veerkracht?

Over de auteurs

Klasien Horstman is hoogleraar Filosofie van de Publieke Gezondheidszorg bij de vakgroep Health, Ethics and Society aan de Universiteit Maastricht. Samen met Mare Knibbe en promovenda Sanne Raap heeft ze de Universiteitmetdebuurt ontwikkeld. Zie: www.klasienhorstman.nl en www.universiteitmetdebuurt.nl

Mare Knibbe is universitair docent Filosofie van Gezondheidswetenschappen bij de vakgroep Health, Ethics and Society aan de Universiteit Maastricht. Ze heeft vooral aandacht voor mensen die worstelen met bestaansonzekerheid en de betekenis van de publieke ruimte.

Een zéér lezenswaardig boek over gezondheid als publieke zaak. Horstman & Knibbe richten de blik op de relatie tussen gezondheid, sociale ongelijkheid, participatie én publieke ruimte. De kennis van bewoners van lageinkomensbuurten staat daarbij centraal. Op deze manier levert dit boek een zeer waardevolle bijdrage aan de broodnodige omslag naar de bevordering van gezondheid via bestaanszekerheid, kansengelijkheid en de leefomgeving.

Jet Bussemaker, Voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving

‘Gezondheid publiek maken’ is de essentie van de richting die we moeten inslaan. Dit boek geeft daar een heldere onderbouwing voor en is een aanrader voor elke gezondheidsbevorderaar, voor iedereen dus!

Fons Bovens, directeur Publieke Gezondheid, GGD Zuid-Limburg

Dit is een verfrissend, verrassend en hoopgevend boek. Horstman en Knibbe laten bijvoorbeeld zien dat een snackbar of een daklozenopvang ons in positieve zin veel kan leren over gezondheid. Ze maken ook duidelijk dat de kennis die nodig is voor de inrichting van de publieke ruimte veelzijdiger van aard kan zijn dan doorgaans het geval is. Tegelijk biedt dit boek nieuwe, meer collectieve perspectieven op gezondheidsongelijkheid.

Trudy Dehue, Em. hoogleraar theorie en geschiedenis van de psychologe aan de Rijksuniversiteit Groningen