'Ze zit klappertandend op de grond tegen de verwarming. Ze maakt zich zo klein mogelijk, schuilt, probeert er niet te zijn. Tijd versnelt, vertraagt. Geluid vervormt, komt en gaat. Ze voelt hitte en kou tegelijk. Lichtflitsen. Paniek. Ademnood. Dit is geen nachtmerrie. Dit is echt. Ze is knettergek geworden.'
Marcia (1972), moeder, psycholoog en docent, raakt op haar 38ste ernstig psychisch ontregeld. Het leven staat op zijn kop. Plotseling is ze psychiatrisch patiënt en een decennium met opnames, diagnoses en therapieën dient zich aan. Dat hakt erin, ook in haar gezin.
In De draad weer oppakken beschrijft Marcia haar route naar herstel. Die is niet zonder schaamte. En ook niet zonder steun van de mensen om haar heen. Marcia illustreert haar reis met inkijkjes in haar hoofd op momenten van crisis en verklaart wat er gebeurt vanuit psychologisch perspectief. Ze interviewt haar naasten en brengt recente inzichten in de psychiatrie naar voren wanneer ze de impact van een psychische diagnose bespreekt en de vooroordelen (stigma) die deze met zich meebrengt.
Een boek voor (h)erkenning. Over vallen en weer opstaan. Over de ervaringen van een psychiatrisch patiënt en haar naasten. Over herstel, dat kan bestaan. Over leven met psychische kwetsbaarheid.
Het kan iedereen overkomen.