In 1806 leed het strikt gedisciplineerde en gecontroleerde Pruisische leger een vernietigende nederlaag tegen de vernieuwende Fransen. Gedwongen tot radicale vernieuwing, raakten de Pruisen op het pad van een leiderschapsstijl die details vermijdt, bevelen durft te negeren en decentraal initiatief tot leidraad verheft: Auftragstaktik. Een ongekende snelheid, flexibiliteit en impact waren het gevolg.
De steeds versnellende dynamiek van de markt stelt moderne leidinggevenden voor eenzelfde keuze. Dat wat organisaties in het verleden groot heeft gemaakt, is niet meer voldoende. Meer procedures, checklists en gedetailleerdere processen geven de illusie van controle, maar beperken tegelijkertijd het aanpassingsvermogen en initiatief van individuele medewerkers. Net als in het Pruisische leger van de 19e eeuw is er een nieuwe manier van leiderschap nodig. Over initiatief en eenheid van inspanning illustreert hoe een 150 jaar oude leiderschapsstijl juist vandaag de dag de basis vormt voor succesvol leiderschap.
Edwin Zasada is zijn loopbaan begonnen als officier bij de landmacht, waarna hij diverse leidinggevende functies vervuld heeft in het bedrijfsleven. De verschillen, maar vooral ook de overeenkomsten qua leiderschap in deze functies, inspireerden hem tot het schrijven van 'Over initiatief en eenheid van inspanning'.