Is Donald Trump serieus gestoord? En hoe gestoord is dan zijn aanhang, in Washington en daarbuiten? Hoe kon een man als hij zoveel steun verwerven? Zou zoiets ook bij ons in Europa kunnen gebeuren? Door de permanente ophef rond de Amerikaanse president heeft zo onderhand iedereen hier een mening over, maar een psychiater mag formeel niet oordelen over een patient die hij niet behandelt.
Allen Frances doet het toch en zijn conclusies zijn verontrustend. Zijn onderzoek betreft niet alleen Trump zelf maar ook degenen die hem aan de macht hielpen en nog altijd steunen. Wat drijft hen eigenlijk? Frances graaft diep in de Amerikaanse ziel, en zijn betoog is des te meer relevant omdat zijn diagnose in menig opzicht ook voor ons kan gelden.
Dr. Allen Frances’ bijdrage aan de wetenschappelijke psychiatrie is groot. De New York Times beschreef hem als ‘eminent psychiater’ en The Atlantic zelfs als ‘een van de belangrijkste psychiaters ter wereld’. Onder meer leidde Frances de organisatie van de gezaghebbende DSM handleiding, en stelde de diagnostische criteria op van narcistische persoonlijkheidsstoornis. Drie jaar lang werkte Frances aan Zijn ze gek geworden? en hij blijkt een vooruitziende blik te hebben. Zijn conclusies worden bevestigd door journalistiek onderzoek van onder meer Bob Woodward in diens onthullende boek Angst en door getuigenissen van (anonieme) Witte Huis medewerkers.
Dit welkome boek ... helpt verklaren hoe en waarom het presidentschap van Trump kon gebeuren.
Kirkus Reviews
Frances biedt diep inzicht in menselijk gedrag en de maatschappelijke en bestuurlijke gevolgen daarvan.
The Atlantic