Het windmolendrama
Wordt windenergie de nieuwe toeslagenaffaire?
De bouw van mega-windturbines op land dreigt een nieuwe toeslagenaffaire te worden. Het aantal mensen dat ernstige overlast ondervindt van windturbines, vooral slaaptekort en gezondheidsklachten, neemt snel toe nu nieuwe windturbines bijna zo hoog dreigen te worden als de Eiffeltoren en steeds dichter bij woonwijken neergezet worden.
De burgers die het betreft, voelen zich niet gehoord, lopen bij elk loket van de overheid tegen muren aan en worden door de wet niet beschermd.
Onderzoeksjournalist Elze van Hamelen laat in dit boek zien welke haken en ogen er allemaal kleven aan de industriële windturbines die de Nederlandse overheid verspreid door het land wil neerzetten.
Stichting Clintel roept naar aanleiding van de bevindingen in het boek op tot eenmoratorium op nieuwbouwplannen voor windturbines.
Over de auteur
Elze van Hamelen is een voormalig duurzaamheidsconsultant.
Ze begon dat werk vanuit idealisme, om bij te dragen aan betere
omstandigheden voor mens en milieu. Naar verloop van tijd werd
het duidelijk dat er veel andere belangen meespelen.
Klimaat overschaduwde bijna alle andere milieuproblemen. Tegelijkertijd
viel het haar op dat de wetenschap over het klimaat niet ter discussie mocht worden gesteld, iets wat op zichzelf bijzonder onwetenschappelijk
is.
Ook de nadelen van zonne- en windenergie waren niet bespreekbaar. De twijfels over haar werk leidden tot een carrièreswitch.
De motivatie om positief bij te dragen is hetzelfde gebleven, de manier waarop Van Hamelen zich inzet is gewijzigd.
Als onderzoeksjournalist heeft ze de afgelopen jaren voor De Andere Krant gerapporteerd over onderwerpen als bestuur, burgerzeggenschap, VN-beleid, propaganda, gedragsbeïnvloeding en de grote verbouwing van Nederland. Voor het Solari Report voerde ze onderzoek uit naar de Nederlandse boeren en vissers.