Het ontwerpen, aanleggen, onderhouden en inspecteren van een elektrische installatie vraagt de nodige achtergrondkennis, kennis van normen en ervaring. De NEN 1010 is in dit verband de belangrijkste norm. Het begrijpen en vertalen van de NEN 1010 naar de praktijk is geen eenvoudige opgave. Dit heeft niet alleen te maken met de 'normtekst', maar zeker ook met de toenemende complexiteit van installaties. Hierbij wordt tegenwoordig ook gekeken naar de efficiency (de verliezen) van een installatie. Ook komen slimme concepten met eigen opwek en opslag steeds meer voor. Meer en meer zal een beroep worden gedaan op grondige elektrotechnische basiskennis. Ook ervaringen van anderen kunnen een belangrijke rol spelen in het vergaren van eigen kennis en begrip. Bij de opbouw van dit boek is nadrukkelijk gekeken naar deze drie aspecten. Elektrotechnische basiskennis is gekoppeld aan uitleg over de normtekst en aangevuld met praktische voorbeelden uit de praktijk. Op deze manier komen alle ingrediƫnten bij elkaar om een elektrische installatie goed te ontwerpen, aan te leggen en te inspecteren!
Deze uitgave is dan ook bedoeld voor degenen die betrokken zijn bij elektrotechnische installaties, zoals installateurs, adviesbureaus, technische diensten, beheerders van elektrotechnische installaties en onderwijsinstellingen. In deze handleiding worden onder meer de volgende onderwerpen behandeld:samenhang tussen normen net code berekeningen voor het ontwerpen van installaties praktische uitwerking van aardingssystemen (TT- en TN-stelsel) leiding berekening met vele voorbeelden beveiliging van installaties toepassing van beveiligingstoestellen compatibiliteit tussen installatieonderdelen inspectie van installaties bijzondere installaties (onder andere PV-systemen) energie-efficiency en slimme installaties
De combinatie tussen de benodigde basiskennis, uitleg van de NEN 1010 en de verrijking met de vele voorbeelden zorgt hierbij voor een uitgebalanceerde kennisoverdracht!