Wel ingrijpen in Libiƫ, niet in Syriƫ. Wie of wat beslist over deze vraag? Welke speelruimte heeft de kerk binnen de staat? Wat zijn de rechten van het individu in de moderne samenleving?
Zulke kwesties komen aan bod in de politieke filosofie. De kern ervan is dat elke samenleving orde nodig heeft. De vraag naar de juiste orde is die naar de rechtvaardige samenleving. Plato wilde het heft in handen van filosofen geven, latere filosofen als Hobbes, Locke en Rousseau denken in termen van een contract dat burgers afsluiten.
Rechten en vrijheid betekenen bovendien niet noodzakelijkerwijs gelijkheid. Bij het organiseren van orde in de samenleving is er onvermijdelijk sprake van macht. In het 'Basisboek politieke filosofie' leert de lezer wat de klassieke denkers als Aristoteles en Mill en moderne denkers als John Rawls en Ronald Dworkin over recht en macht, vrijheid en dwang zoal hebben gedacht.
Dit basisboek is samengesteld door Frank Rebel. Het bevat bijdragen van Ronald Tinnevelt, Marin Terpstra, Arend Soeteman, Hans Blokland, Pieter Pekelharing, Melvin Schut, Machiel Karskens en Gijs van Oenen.