Elk tijdperk heeft zijn eigen toonaangevende beroepsgroep. In de negentiende eeuw waren het juristen (bij de vorming van rechtsstaten), en in de twintigste eeuw bankiers (financiële markten)en ingenieurs (inrichting van steden). Das war einmal. Welkom in de eenentwintigste eeuw, het tijdperk waarin programmeurs de dienst uitmaken. Deze ‘coders’ zijn niet alleen de architecten van onze moderne maatschappij (van het internet tot kunstmatige intelligentie), maar ook de oprichters en eigenaren van de invloedrijkste bedrijven (van Google
tot Facebook). Hoog tijd dus om hen beter te leren kennen. Want wie zijn deze mensen die in essentie onze wereld vormgeven? Wat voor iemand voelt zich aangetrokken tot werk dat onmenselijke precisie vereist? En misschien de belangrijkste vraag: hoe klinkt de manier van denken van de coder door in onze samenleving?
Clive Thompson, een van de meest invloedrijke tech-denkers, neemt ons mee in een onthullend antropologisch onderzoek naar misschien wel de machtigste groep mensen ter wereld. Hij laat ons de homogene groep zien waaruit de huidige coder-populatie bestaat, lees: witte mannen met een voorliefde voor ontregelende uitvindingen waarvan later pas bekeken wordt welke morele implicaties ze hebben. Maar hij beschrijft ook hoe coderen de wereld onmiskenbaar heeft verbeterd en waar wij noncoders over na zouden moeten denken. Oftewel, ontmoet de nieuwe machthebbers: ze zijn je wereld aan het veranderen.