In het boek 'Waanzinnige wijsheid' beschrijft Francien van de Beek haar persoonlijke zoektocht naar eenheid aan de hand van het Evangelie der Waarheid. Het Evangelie der Waarheid is geen evangelie in de traditionele zin dat handelt over het leven van Jezus, het is een meditatieve tekst die een beroep doet op ons gevoel, ons hart, op ons diepste weten.
In dit evangelie wordt het Woord zichtbaar gemaakt door Jezus, die de Verlosser wordt genoemd. Hij wordt zo genoemd omdat hij de mensen komt verlossen van hun onwetendheid over God. Deze onwetendheid bracht angst, verwarring, onzekerheid en strijd teweeg. Hierdoor kregen illusies en waanvoorstellingen grip op hen alsof zij in een diepe slaap waren. Onwetendheid, vergetelheid, niet meer weten waar je vandaan komt en waar je heen gaat, maakt ons bang. Om geen angst en onzekerheid te voelen, scheppen we onze eigen werkelijkheid. Maar die is vergankelijk en maakt opnieuw onzeker.
Er is volgens Francien echter één zekerheid: de plaats van Rust, jouw plaats van rust. De één noemt het God of Bron, de ander het Onnoembare, het eeuwige Zijn of Atman, maar je zou het ook het Grote Bewustzijn kunnen noemen waarin alles één is. Het is de plaats waar geen angst, onzekerheid en verdeeldheid meer is. Er is enkel 'zijn'. Bewustzijn. Wie van daaruit handelt, handelt vanuit liefde en leeft hier en nu, zonder oordeel.
Uit het voorwoord van Drs. Jacob Slavenburg:
De citaten in dit boek zijn soms lang, maar een feest om te lezen. Ze illustreren stuk voor stuk het proces dat Francien zo openhartig beschrijft. De weg naar het Licht. Om tot het Licht te komen is het noodzakelijk om de duisternis te kennen, zegt Jezus in één van de Nag Hammadi-teksten (Het Gesprek met de Verlosser). Daar is moed en durf voor nodig. En overgave.