Leven in Arnhem in de jaren 70

Voorzijde
Achterzijde
16,95
Vandaag besteld,
maandag verzonden
+
Bestel
ISBN: 9789492411471
Uitgever: Kontrast, Uitgeverij
Verschijningsvorm: Paperback
Auteur: Kees Gerritsen
Druk: 1
Pagina's: 176
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2018
NUR: Regionale stadsgeschiedenis

Na het vorige deel over Arnhem in de jaren 60 beschrijft Kees Gerritsen nu de periode waarin de Amerikaanse president Nixon moest aftreden, en Fidel Castro president werd van Cuba. In Nederland kenden we de Molukse gijzelingsacties, de Lockheedaffaire, de Nieuwmarktrellen in Amsterdam, en het kabinet-Den Uyl. Het waren de jaren van de vrije opvoeding, vrije seks en antiautoritair zijn.

Arnhem in de jaren 70 kunnen we omschrijven als een onrustige stad met veel demonstraties, problemen rond de Nieuwe Brug, spectaculaire branden, en ruzie in de gemeenteraad. Verder waren er acties vanwege de loodvergiftiging rond Billiton, en veel rumoer in Klarendal. De seksuele vrijheid had ook flinke consequenties in de stad.

Op het gebied van ontspanning kon men goed terecht op de Korenmarkt en in twee nieuwe centra: de Stokvishal en de Rijnhal. Op popgebied was veel geconcentreerd rond Moan en Long Tall Ernie and the Shakers. We kenden manifestaties als Sonsbeek buiten de perken, Arnhem Safaristad en de C.J.P.-seizoensopening Allerhande.

Kees Gerritsen (1950), de samensteller/schrijver van dit boekje, was leerling van het Christelijk Lyceum/Atheneum in Arnhem. Vervolgens studeerde hij politicologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, en werkte ruim 25 jaar bij de nationale radio en televisie.