Het geheim van Molukker zijn

Een diepgaand portret van de Molukse mens

Voorzijde
Achterzijde
Inkijkexemplaar
24,95
Levertijd: 4 werkdagen
+
Bestel
ISBN: 9789492261717
Uitgever: HollandRidderkerk B.V.
Verschijningsvorm: Hardcover
Auteur: Bram Latumahina
Druk: 1
Pagina's: 160
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2021
NUR: Moderne geschiedenis (1870-heden)

Ze zouden tijdelijk, voor een halfjaar, naar Nederland worden overgebracht. Die belofte om terug te keren, kwam de Nederlandse overheid echter niet na. Twaalfduizend en vijfhonderd mannen, vrouwen en kinderen uit de warme Molukken, werden per boot dertienduizend kilometer vervoerd naar het koude Nederland. Terwijl er in hun eigen land oorlog heerste, een vergeten oorlog. Het was een barre tocht van drie weken op zee. Vlak na hun aankomst werden de mannen ontslagen uit militaire dienst. Het uniform dat voor hen zoveel betekende, moesten ze afleggen. Erkenning voor de RMS kwam er nooit.

De invloed van dit alles op de Molukse mens en wat daarvan tot op de dag van vandaag de gevolgen zijn voor hun kinderen en kleinkinderen, daarover gaat dit boek.

In 2021 is het alweer 70 jaar geleden dat de Zuid-Molukkers naar Nederland werden vervoerd. ‘Het geheim van het Molukker zijn’ is het eerste boek geschreven over de gekerfde ziel van een bijzondere bevolkingsgroep. Van nature zijn Molukkers fijngevoelig en empathisch van aard. Een reeks van diepingrijpende, traumatische levenservaringen heeft echter bij de Molukse mens toen en bij de generaties na hen, diepe sporen nagelaten.

Dit boek gaat ook in op de impact van zowel de Japanse bezetting, de zogeheten Bersiap-periode als de vergeten oorlog in de Zuid-Molukken tussen het Indonesische leger en het leger van de Republiek van de Zuid-Molukken (de RMS).

Tenslotte bevat het laatste deel van het boek een biografie over één van de prominente leiders van de Molukken, de jurist mr. dr. Chris Soumokil. Hij werd aangesteld tot procureur-generaal en later als minister van Justitie van de deelstaat Oost-Indonesië. In 1963 werd Soumokil door het Indonesische leger opgepakt en gevangengezet. Tot zijn executie in 1966.

Kortom, dit boek neemt je als lezer mee in de betekenis en de achtergronden van de Molukse geschiedenis. Waarom veel Molukkers van de tweede generatie zo vroeg zijn overleden, wordt duidelijker. De treinkapingen in de jaren zeventig, problemen op gebieden van onderwijs en lichamelijke en geestelijke gezondheid komen met dit boek in een ander daglicht te staan. Maar ook de rijkdom en de diepte, en daarmee de veerkracht van de Molukse traditionele omgangscultuur worden in dit boek verhalend en inbeeldend beschreven.

De auteur is gezondheidszorgpsycholoog en Zuid-Molukker. De auteur gebruikt onder meer zichzelf als object en subject en reflecteert erop als psycholoog. Een bijzondere combinatie met dit boek als resultaat.