Veel ouderen in verpleeghuizen hebben last van slaapproblemen. Slaapproblemen zorgen dat cognitieve processen, zoals geheugen, stemming en vaardigheden, die al aangedaan zijn door de dementie, versneld aantasten. Ook neemt het risico op aandoeningen, zoals hart- en vaatproblemen, overgewicht, depressie en psychotische stoornissen, toe bij een langdurige verstoorde (nacht)rust.
Wet Zorg en Dwang
In januari is de Wet Zorg en Dwang in werking getreden. Deze wet schrijft voor dat vrijheidsbeperkende maatregelen en het gebruik van psychofarmaca (medicatie) als onvrijwillige zorg worden gezien en niet meer zonder de juiste stappen ingezet kunnen worden. Een bedrek omhoog, signalering op iedere kamer of slaapmedicatie mag niet meer zomaar.
Alternatieven bij slaapproblemen
Alternatieven zijn hierdoor veel belangrijker geworden. Het boek ‘Lekker slapen zonder medicatie – Een goede nachtrust bij dementie’ is erop gericht om die alternatieven te vinden, aan te bieden en daarmee te voldoen aan de stappen die de basis vormen voor de nieuwe wet. Door de honderd beschreven alternatieven heeft de zorgmedewerker en de mantelzorger een handboek om de cliënt te helpen fijner in slaap te komen.
Stappenplan
Het boek is verdeeld in twee delen. In het eerste deel wordt ingegaan op de veranderde slaappatronen van de oudere, de slaapstoornissen én de slaapproblemen die kunnen ontstaan door dementie. Dit deel eindigt met een stappenplan om de problemen aan te pakken. In het tweede deel staat de slaapmethode centraal. Aan de hand van zes stappen wordt de slaapsituatie van de oudere met dementie geanalyseerd. Leiden alle stappen niet tot het gewenste effect, dan is er een goede onderbouwing om alsnog over te gaan op vrijheidsbeperkende interventie of psychofarmaca.
Stappenwaaier
Bij het boek hoort een stappenwaaier in handig A6 formaat die met afbeeldingen en korte tips het boek heel kort samenvat en een handig hulpmiddel is bij het geven van zorg.