Diplomaat van God, de paus van de oecumene, de Hammarskjöld van de kerken, maar ook: barse theoloog en lastig mens. Zo karakteriseerden journalisten Willem Adolf Visser ’t Hooft (1900-1985): secretaris-generaal van de Wereldraad van Kerken van 1948 tot 1966, en Nederlands bekendste theoloog in het buitenland. Naar Visser ’t Hooft werd wereldwijd geluisterd.
Visser ’t Hooft hield zich bezig met veel grote kwesties, vanaf 1948 als leider van de Wereldraad van Kerken: de opkomst van Hitler, de Tweede Wereldoorlog, naoorlogse verzoening, dekolonisatie en zending, de Koude Oorlog, de stichting van Israël, apartheid, de Cypruscrisis, secularisatie en emancipatie.
Zelfbewust betrok Visser ’t Hooft de eenheid van de kerk op de verscheurdheid van de wereld en verwachtte daarvan een helend effect. Deze biografie toont de bevlogenheid waarmee Visser ’t Hooft zich van jongs af wijdde aan zijn missie, en geeft vanuit dit perspectief een indrukwekkend beeld van de turbulente twintigste eeuw.
Dr. Jurjen Zeilstra (1961) is historicus en theoloog. Hij is predikant in de Protestantse gemeente Hilversum. Eerder publiceerde hij “European Unity in Ecumenical Thinking, 1937-1948”.
Dr. Katharina Kunter (auteur van 500 jaar protestantisme):
‘Een excellente, moedige en inspirerende biografie. Zeilstra maakt de veel bewonderde grote man van de oecumene zichtbaar als een politiek-kerkelijk handelend persoon: Visser ’t Hooft als een enthousiast christen die veel mensen voor de oecumene won, maar die de plank politiek ook weleens mis kon slaan.’
Dr. Klaas van der Zwaag:
'Deze biografie is boeiend en leest vlot, en neemt de lezer mee in de uiterst veelzijdige wereld van Visser ’t Hooft.'
Albert van den Heuvel (oud-secretaris-generaal van de Nederlandse Hervormde Kerk en oud-voorzitter van de VARA)
‘De lang verwachte biografie over W.A. Visser ’t Hooft is uitstekend geschreven. Een feest van herinnering voor wie hem heeft gekend; een boeiend avontuur voor wie hem nog niet kent.’