De Franse filosoof en Nobelprijswinnaar Henri Bergson is vooral bekend door zijn hoofdwerk L'Évolution créatrice. In dit boek bundelen we zijn latere essays. Opnieuw herneemt Bergson de thema's van zijn hoofdwerk: wat is verandering, wat is tijd en wat is bewustzijn? Hij buigt zich over de vraag wat bewustzijn is en wat dit met leven van doen heeft. Tot slot buigt hij zich over de vraag hoe het mogelijke en het werkelijke zich tot elkaar verhouden.
In 'Het mogelijke en het werkelijke' bekritiseert Bergson het mechanistische wereldbeeld en de filosofie die de onvoorspelbare nieuwheid van elk
moment nooit heeft willen toegeven. In 'Hoe verandering wordt waargenomen' betoogt Bergson dat wij verandering als ondeelbaar moeten zien. Beweging en tijd zijn namelijk ondeelbaar. Ze hebben een reële duur. Bergson toont hiermee ook aan dat verleden en heden een geheel vormen en dat onze onderverdeling van de tijd wel een praktisch hulpmiddel is om er grip op te krijgen, maar dat de filosofische blik vertroebelt.
Henri Bergson (1859-1941) was een van de beroemdste en invloedrijkste Franse filosofen aan het begin van de twintigste eeuw. Hij is vooral bekend geworden door zijn hoofdwerk L'Évolution créatice (1907), waarin hij een dynamische metafysica ontwikkelt die van een steeds creatieve ervaring uitgaat. Met name voor dit boek kreeg 1927 kreeg Bergson de Nobelprijs voor Literatuur.