Posture Pockets N° 4 is een ode aan de stoffen zakdoek.
De zakdoek is een intiem stuk textiel dat heel dicht op de menselijke huid ligt.
De stoffen zakdoek wordt sinds eeuwen op zeer uiteenlopende manieren gebruikt.
Hij stelpt bloed bij een schaafwonde, vangt overvloedig neusvocht op, verwijdert onverwachte bevlekkingen op het lichaam, maar ook op tafels en stoelen.
Daarnaast is de zakdoek een ritueel voorwerp waarmee mensen worden uitgewuifd vanop het treinperron, of vanop de kade van een lange vaart. Mensen worden ook verwelkomd met een zakdoek zoals bij de intrede van een heiligenstoet, of de verschijning van een pop-idool op een concertpodium. Bij openluchtconcerten wordt de zakdoek gebruikt om het hoofd te bedekken bij te grote hitte maar evengoed om bij regen de hoofdharen of schedel te drogen. Op trouwfeesten wordt de zakdoek ingezet bij een opzwepend lied over een merengebied. Kinderen erven zakdoeken van hun ouders en zetten soms de traditie van het gebruik ervan voort.
Uiteenlopende kunstenaars die nog een zakdoek dragen werden door Gustave Demoen, curator van de tentoonstelling 'Les Mouchoirs de poche', gevraagd een zakdoek te ontwerpen gelinkt aan hun artistieke praktijk en hun relatie met de stoffen zakdoek.
Ter gelegenheid van de tentoonstelling in Convent Gent (01 - 17.12.2023) en een aansluitende tentoonstelling in MIAT wordt een Posture Pocket uitgegeven waarin alle zakdoek-kunstwerken van de tentoonstelling worden opgenomen. De 35 kunstenaars schrijven een korte toelichting bij hun ontwerp en de relatie tot het in onbruik rakende object.
Oriana Lemmens schrijft voor het boek een essay over het zakdoekengebruik in het leven en de kunst en citeert daarin fragmenten uit de wereldliteratuur, geïllustreerd met beelden uit de kunstgeschiedenis.
Het boek is een wonderlijk kijkboek waarin de vormelijke en inhoudelijke schoonheid van dit intieme stuk stof wordt bezongen.