VIA HANDBOEK
VIA is de competentiegerichte methode Nederlands van Uitgeverij Deviant. VIA is voor alle niveaus van het mbo en is ontwikkeld conform de referentieniveaus van de Commissie Meijerink. De Commissie Meijerink heeft in het rapport 'Doorlopende leerlijnen taal en rekenen' per referentieniveau vastgesteld aan welke taaleisen een leerling moet voldoen. Deze taaleisen verdeeld over de domeinen:
- leesvaardigheid;
- schrijfvaardigheid;
- mondelinge taalvaardigheid;
- taalverzorging en taalbeschouwing.
In het VIA Handboek komen al deze domeinen aan de orde.
OPBOUW
Het VIA Handboek bestaat uit zes delen:
- Deel 1 Grammatica
- Deel 2 Spelling
- Deel 3 Stijl
- Deel 4 Spreken en gesprekken voeren
- Deel 5 Lezen
- Deel 6 Schrijven
Daarnaast zijn er uitgebreide bijlagen met overzichten van vaste voorzetsels, werkwoordsspelling en voor- en achtervoegsels. Tot slot is via het trefwoordenregister elk in het VIA Handboek behandelde onderwerp snel terug te vinden.
DOELGROEP
Het VIA Handboek is gericht op de mbo-deelnemer van alle niveaus. In het VIA Handboek vindt de mbo-deelnemer alle informatie die hij nodig heeft op het gebied van Nederlands en communicatie. Vanuit de werkboeken wordt naar het VIA Handboek verwezen, niet andersom. Dit betekent dat de deelnemer het handboek heel gericht zal gebruiken en geen theorie tot zich hoeft te nemen die op dat moment niet relevant is. Het aantal verwijzingen naar het handboek vanuit de werkboeken zal per niveau oplopen. Het handboek kan de hele mbo-opleiding mee en blijft daarna ook nog een nuttig naslagwerk.
TOEPASSING
Binnen de methode zijn de VIA Werkboeken en ViaStarttaal Online leidend. Vanuit de VIA Werkboeken en vanuit de uitleg in ViaStarttaal Online wordt verwezen naar het VIA Handboek en niet andersom. Dit betekent dat de student het handboek heel gericht gebruikt en geen theorie tot zich hoeft te nemen die op dat moment niet relevant is. Het VIA Handboek haalt de onderwerpen die de Commissie Meijerink noemt duidelijk naar voren.
Titel: VIA Handboek (derde druk)
ISBN: 978-94-90998-509