Arbeids- en rusttijden zijn een belangrijke factor bij de organisatie van de arbeid. De Arbeidstijdenwet gebruikt nota bene ook de terminologie `de werkgever organiseert de arbeid zodanig, dat (...). Bij de organisatie van de arbeid gaat het om de inzet van de factor arbeid. Dit brengt met zich dat er nauwkeurig moet worden nagegaan wie waar en wanneer en op welke plek wordt ingezet. Dit maakt dat de organisatie van arbeid een complex proces is. Dat betekent ook dat goede arbeidstijdenwetgeving altijd complex zal zijn. Simpelweg omdat de materie complex is.
In dit tweede deel in de reeks Arbeidsomstandighedenrecht komen de onderstaande onderwerpen aan bod: aanwezigheidsdienst; vereenvoudiging naar aanleiding van wijzigingen in de Arbeidstijdenwet met ingang van 2007; internationale verplichtingen op het terrein van arbeids- en rusttijden; de rol van de Raad van State als adviesorgaan.
Dit boek is een bundeling van een aantal artikelen waarvan de meeste eerder zijn verschenen in het Sociaal Maandblad Arbeid, het Nederlands Tijdschrift voor Sociaal Recht, het Praktijkblad Arbeidsvoorwaarden of Arbeid Integraal.
Over de auteurs
Mr. dr. J. van Drongelen: universitair hoofddocent Sociaal Recht en Sociale Politiek Universiteit van Tilburg en vennoot van Kleingeschil.nl.
Prof. dr. F. Hendrickx:directeur van het Instituut voor Arbeidsrecht universiteit van Leuven en als hoogleraar verbonden aan het Instituut Reflect universiteit van Tilburg.
Mr. dr. S.F.H. Jellinghaus: advocaat en nmi mediator bij De Voort Hermes de Bont te Tilburg en universitair docent Sociaal Recht en Sociale Politiek Universiteit van Tilburg
Mr. D.J.J. Korver: Specialist bij het Expertisecentrum Arbeidsinspectie