Soms verstoort chronische pijn of een bepaalde aandoening het bewegen dusdanig dat dit niet is te verdragen. Een enkele keer kunnen ‘technische’ ingrepen zoals neuromodulatie (elektrische prikkeling van zenuwen) patiënten uitkomst bieden. Maar waarom wordt het evolutionair vermogen van de mens om zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden nog onvoldoende gebruikt in de hulpverlening? Dat is de uitdaging waar onder andere het vak fysiotherapie voor staat.
Dit boek geeft inzicht en ook uitzicht op de behandeling van klachten en problemen bij de complexiteit van het menselijk voortbewegen. Het biedt een concrete vertaling van de evolutietheorie naar de fysiotherapie: uitzicht op verbetering door evolutionair inzicht.
Evolutie en de kunst van het hulpverlenen is geschreven door Wim Hullegie, Bert Otten, Eric W.A. Mulder en Jan-Paul van Wingerden. De auteurs vertegenwoordigen diverse disciplines: fysiotherapie, functionele anatomie, zoölogie, evolutiebiologie en tot slot wetenschapsfilosofie en neuromechanica. Hun gezamenlijke inspanningen hebben geleid tot een uniek boek over hoe kennis van de ontwikkelingsgeschiedenis van de mens fysiotherapeuten en andere hulpverleners in staat stelt om de problemen van hun patiënten beter te begrijpen: uitermate pragmatisch voor hulpverleners, goed voor patiënten en vernieuwend voor beleidsmakers.