De top van organisaties ligt onder een vergrootglas. Of het nou om bedrijfsschandalen, een economische crisis of juist snel groeiende organisaties zoals start-ups gaat: van de bestuurders en managers wordt veel gevraagd. Dit heeft een grote invloed op de manier van samenwerken en de groepsdynamica binnen directieteams. De behoefte aan teamcoaching neemt daardoor toe. Executive teamcoaches worden steeds vaker gevraagd om directies te ondersteunen en een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van de samenwerking en de effectiviteit van het team.
Dit boekt biedt een leidraad voor de ervaren teamcoach die werkt met directieteams en teams in het senior management. Vanuit een theoretisch kader bevat het praktische handreikingen en werkvormen. Interventies in de directiekamer is gebaseerd op de eigen praktijktheorie van vier executive teamcoaches met jarenlange ervaring in verschillende organisaties. Zij hebben hun ervaringen en ideeën gebundeld, als inspiratie voor collega teamcoaches en om te reflecteren op het eigen handelen. Ook voor directie- en teamleden zelf biedt dit boek veel inzichten.
Het belangrijkste instrument van een teamcoach is zichzelf. Iedere teamcoach heeft een eigen stijl en aanpak zonder dat dit iets zegt over de effectiviteit van het (teamcoaching) proces. Dit boek schrijft geen specifieke stijl of aanpak voor, maar heeft juist als doel om de teamcoach te faciliteren in de ontwikkeling van een persoonlijke benadering. Het boek draagt bij aan de verdere ontwikkeling van het prachtige vakgebied dat coaching is.
Dit praktijkboek vervangt een rijtje managementboeken in mijn kast. Het brengt een in de praktijk bewezen en aan den lijve ondervonden methodiek gecombineerd met interventies die teamleden op persoonlijk vlak laten reflecteren op hun eigen leiderschap en op de onderlinge dynamiek in de samenwerking. (Edwin Huizing, directeur Hivos).