Al sinds het begin van de mensheid is er gevochten om voedsel, grondgebied of bodemrijkdommen. In elk tijdperk stonden oorlogszuchtige leiders op die hun volk meesleepten in de barbarij die elke oorlog is. Daarover gaat het eerste deel van het boek 'de grote oorlog'. Het is onderverdeeld in drie onderdelen: de aanleiding, de strijd en de naweeën. Het tweede deel , 'de kleine (grote) oorlog', benadert de 'oorlogen' van elke dag vanuit diverse oogpunten.
Oorlogen hebben vele facetten. In dit boek heb ik er enkele willen omschrijven, inleiden zodat er een vervolg aan gebreid kan worden. Dit is geen verhaal. Het zijn uitgewerkte gedachten die allemaal met oorlog of conflict te maken hebben. Je hoeft het boek niet van voor naar achter te lezen. Je kan er lukraak een onderwerp uit kiezen dat je aandacht trekt. Er zijn zeker nog items te bedenken in verband met het onderwerp die hier niet aan bod komen. Het boek nodigt uit om verder te denken en de gepresenteerde inhouden zelf kritisch te bekijken en te bevragen.
Precies omdat de meesten onder ons oorlogen willen vermijden, is het noodzakelijk erover na te denken om niet in de val te trappen van uitzichtloze conflicten.