In 1633 zet Henrik Petersen bijenkorven neer op de Renkumse Heidevelden bij de Paalberg. Boeren uit de verre omgeving hadden daar korven staan.
De Renkumse Heidevelden waren eigendom van de Staten van Gelderland. Omwonenden mochten ze gebruiken en moesten voor zaken als het maaien van heideplaggen, het hoeden van schapen en het zetten van bijenkorven een vergoeding betalen aan de bosmeester. Dat deed Henrik Petersen.
Maar de schout van Renkum erkende het gezag van de Staten van Gelderland niet en vond dat de velden Renkums eigen bezit waren. Hij haalde dan ook een bijenkorf van Petersen weg als vergoeding aan Renkum.
Hierover werd een proces gevoerd tussen de schout van Renkum en de Staten van Gelderland dat veertien jaar geduurd heeft.
Het verslag van dit proces geeft een fantastische inkijk in de gezagsverhoudingen en landgebruik op de Veluwe in de 17de eeuw ten tijde van de 80-jarige oorlog tegen Spanje toen de centrale staat zijn gezag wilde herstellen.
We volgen dit proces en plaatsen het in de context van de politieke situatie, het landschap en landbouwsysteem van toen. Ook geven we een wandelroute waarbij we lopen op een kaart uit 1610.
Derde geheel gewijzigde druk.