Johan Daelman en Bob Wellens, zijn actief in een heemkundige vereniging in het Pajottenland die de geschiedenis van het Vlaams-nationalisme bestudeert. Bij het verzamelen van documentatie hierover doken verhalen en getuigenissen op uit de donkerste periode van die geschiedenis, de Tweede Wereldoorlog.
De meeste burgers probeerden om de bezettingstijd zo goed mogelijk te overleven, een minderheid nam stelling en steunde actief de bezetter of ging er, even actief, tegen in het verzet. ‘Wit’ en ‘zwart’ werden ze in de volksmond genoemd, hoewel er vele schakeringen waren in beide kampen. Een deel van het verzet gebruikte het wapen van de terreur om het bestuur te ontregelen en om collaborateurs met de bezetter te ontmoedigen. Een feitelijke burgeroorlog met sluipmoorden, aanslagen, verklikkingen, arrestaties en executies waren het bloedige gevolg.
Dit boek brengt een reeks ophefmakende moorden en bomaanslagen voor het voetlicht die 80 jaar geleden de gemoederen hevig beroerden.
We probeerden feiten te scheiden van fictie, door getuigenissen en verhalen te toetsen aan officiële documenten van de rijkswacht, het parket en aan artikelen in tijdschriften en kranten van toen.