Een heldere en filmische geschiedenis van de slag om Nederland
Op een vroege vrijdagochtend in 1940 stak het Duitse leger de Nederlandse grens over en werd ons land meegesleurd in de Tweede Wereldoorlog. In vijf dagen was de Vesting Holland door de Duitsers onder de voet gelopen, dagen waarin er hevig gevochten werd rond Den Haag en op de Grebbeberg, met als afschuwelijke apotheose het bombardement op Rotterdam. Welke strategie zat er achter de aanval? En hoe verdedigde Nederland zich?
Rein Bijkerk biedt een panoramisch, bijna filmisch overzicht van het strijdtoneel, waarbij hij schakelt tussen individuele gevechtservaringen van soldaten en de grote lijnen van de strijd. Van de kazematten tot de kamers waarin de generaals hun strategie bepaalden: Bijkerk belicht alle aspecten van de meidagen van 1940. Ook gaat hij in op de achtergrond en betekenis van de slag, zowel voor Nederland zelf – een klein land in een grote oorlog – als op internationaal niveau.
Een korte oorlog geeft een rijkgeschakeerd beeld van vijf dramatische dagen die hun sporen nalieten in de moderne vaderlandse geschiedenis.