Hoe zijn cellen opgebouwd en hoe functioneren ze los van elkaar of in een context van weefsels, organen of stelsels? Deze kennis is essentieel voor alle studenten die een opleiding volgen in het brede veld van de geneeskunde en gezondheidswetenschappen.
Het eerste luik (cytologie) van dit boek focust op de verschillende delen van de cel: het celmembraan, cytoplasma en de celkern. Hoe zijn ze samengesteld en hoe functioneren ze? De auteur legt hierbij de nadruk op het functionele, want vanuit de functie kan op eenvoudige wijze de structuur en de interactie tussen cellen worden bepaald.
In het tweede luik (histologie) worden de primaire weefsels onderzocht: epitheel, bind- en steunweefsel (met inbegrip van bindweefsel, kraakbeen, been en vetweefsel), spierweefsel en zenuwweefsel. Dit luik is essentieel als opstap naar de deelgebieden anatomie en fysiologie/fysiopathologie.
Aan de hand van een didactisch verantwoorde opbouw en ondersteunend beeldmateriaal wordt deze materie inzichtelijk gemaakt voor iedere student.
Deze herwerkte editie is verrijkt met online oefeningen en extra kennisclips.