De landbouw in Vlaanderen heeft het moeilijk. Geklemd tussen uitdijende steden en alsmaar groter wordende natuurgebieden proberen boeren voedsel te produceren voor een groeiende (wereld)bevolking.
Heeft landbouw nog een toekomst in Vlaanderen? Antoon Vanderstraeten, landbouwjournalist en zelf kleinschalige boer, gaat dieper op die vraag in. In Grondig anders kijkt hij terug naar zijn tijd op de schoolbanken van de tuinbouwschool, de uren die hij spendeerde in de velden net buiten Brussel en de landbouwpraktijken uit zijn jeugd, zoals schaalvergroting en industrialisering.
Maar hij kijkt ook vooruit, aan de hand van een aantal projecten die mogelijk een toekomst voor de landbouw in Vlaanderen kunnen zijn. Bieden boerderijen die door de gemeenschap gedragen worden een oplossing voor het lage inkomen van boeren? Kan regeneratieve landbouw een antwoord zijn op de stikstofproblematiek? Welk potentieel heeft stadslandbouw? Kiezen we voor kweekvlees of houden we het toch liever bij echt vlees? Kunnen bestaande boerderijen omgevormd worden tot verticale boerderijen waar groenten gekweekt worden met minimale input? Kunnen jonge boeren straks nog gewoon boeren, en welke rol spelen politiek en onderwijs in een mogelijke transitie?
Samen met landbouwers, journalisten, kabinetsmedewerkers, onderzoekers en landbouworganisaties bekijkt Vanderstraeten opties voor een landbouw die grondig anders en beter kan. Voor iedereen.