Een student-leerkracht die huiswerkbegeleiding geeft aan kinderen uit kansarme gezinnen, studenten architectuur die mobiele woonunits ontwerpen in samenwerking met thuislozen, en studenten ingenieurswetenschappen die samen met studenten uit Bénin een waterinstallatie ontwerpen die in de lokale context duurzaam kan gebruikt worden.
Bovenstaande voorbeelden zijn allemaal vormen van service-learning. Traditioneel vindt hoger onderwijs plaats in een aula of praktijklokaal. In een service-learning vak stappen studenten naar buiten, om te leren in de samenleving, met échte mensen en échte problemen. Ze leren niet alleen de theorie uit hun opleiding toe te passen in de praktijk, maar gaan met maatschappelijke partners op zoek naar antwoorden op de uitdagingen van de hedendaagse samenleving.
Service-learning is een vorm van ervaringsgericht onderwijs waarbij studenten worden uitgedaagd om hoofd, hart en handen in te zetten, en hoger onderwijsinstellingen de samenleving als een bron van kennis kunnen betrekken in onderwijs en onderzoek. In dit boek maak je kennis met de wat, waarom, en hoe van deze pedagogie. Dat alles doorspekken we met een waaier aan voorbeelden uit de hogeronderwijsinstellingen van het Vlaamse Netwerk voor Service-Learning in het Hoger Onderwijs.