Niet beschikbaar
In Deel I worden kort de ontwikkelingen van de democratie en de economie sinds de Tweede Wereldoorlog geschetst. Waarom beet Europa zich vast op economische en niet op politieke integratie? Hoe zijn we terechtgekomen in een continent van groeiende ongelijkheid, gemanipuleerd consumentisme, en afbrokkelende solidariteit?
Deel II gaat over migratie en integratie. Migratie is van alle tijden, ook Europeanen emigreerden ooit naar alle delen van de wereld. Nu immigreren anderen naar Europa, als oorlogs- of economisch vluchteling. Het publieke en politieke debat richt zich op de negatieve, zelden op positieve gevolgen. Het EU -beleid is er vooral op gericht om migratie van buiten Europa in te dammen. Maar dat plan zit vol controversiële voetangels en klemmen.
Migranten zullen een steeds belangrijker deel van de Europese bevolking worden – zij zullen hier wonen met ons, wij met hen. In Deel III wordt getekend hoe de groeiende culturele diversiteit tot een positief verhaal kan worden gemaakt. Dat kan het best worden bereikt door het lanceren van gezamenlijke projecten om de problemen van de toekomst aan te pakken – met name door een alternatief voor het neoliberalisme te ontwikkelen. In zo’n project kunnen burgers met een migratieachtergrond belangrijke en veerkrachtige katalysatoren zijn.
Met utopische pen worden de conclusies van dit boek bij elkaar gebracht, in een routekaart naar een federale Republiek van Europa.