Immigranten, asielzoekers, vreemdelingen...: het zijn termen die sterk aanwezig zullen zijn bij de verkiezingen van 2024. Immigratie in België is al decennia een heikel thema, met scherpe opinies over en weer. Maar wat zijn de feiten?
Politiek wetenschapper Paul De Roo beschrijft het verhaal van de immigratie(politiek) in België sinds Wereldoorlog II. Eerst had je de periode dat mensen hier kwamen als gastarbeiders, zogezegd tijdelijk. Dan de periode van het 'multiculturalisme' waarbij de overheid probeerde de 'groepen' met elkaar te verzoenen, maar extreemrechts dat niet zag zitten. En toen kwam de tijd van de integratie met een steeds weer oplaaiende discussie over open en gesloten grenzen, over de draagkracht bij de bevolking en de sociale zekerheid en over de rechten en plichten van nieuwkomers. Met de huidige polarisering en radicalisering als gevolg.
Zijn er inspanningen geweest om het migratievraagstuk in ons land op te lossen? Ja. Is dat ook gelukt? Zeker niet volledig, het debat blijft scherp. Het is nog altijd 'Wij tegen Zij'.