De klokken luiden. Vandaag is het feest. De naamdag van de patroonheilige van de parochie wordt met veel bombarie gevierd. In hun zondagse kleren wonen de gelovigen eerst de misdienst bij en daarna trekt de kleurrijke processie door de straten. Gildebroeders schieten met buskruit. Wat verderop zijn vuurspuwers aan het werk. Het schouwspel vol gesis, gefluit en gedonder ontlokt ‘ohs’ en ‘ahs’. Joelende kinderen spelen op het dorpsplein, bij de berentemmers staat een massa toeschouwers te drummen. In de herbergen gaan schuimende potten bier van hand tot hand.
De vroegmoderne kermis was in de Nederlanden alomtegenwoordig en zeer gevarieerd. Wat alle kermissen gemeen hadden, was de verstrengeling van devotie, ceremonie, commercie en plezier. Dit betoverde man en vrouw, jong en oud, arm en rijk.
Blije kermisdagen reconstrueert de eeuwenoude en betekenisvolle traditie van het kermisvieren, die in het collectieve geheugen van dorpen en steden gegrift staat. Rijk geïllustreerd en boordevol verrassende verhalen brengt dit boek het waardevolle, immateriële erfgoed van de kermis tot leven.
Emma D’haene promoveerde op dit onderwerp. Ze verwerkte haar doctoraalscriptie tot dit publieksboek.