Werk in een natuurmuseum

Over sabeltandkatten, watervlooien, stadsreuzen, en een steenmarter op mijn bagagedrager

Voorzijde
24,90
Leverbaar vanaf 14 maart 2025
+
Bestel
ISBN: 9789464713084
Uitgever: Uitgeverij Noordboek
Verschijningsvorm: Paperback
Auteur: Bram Langeveld
Druk: 1
Pagina's: 256
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2025
NUR: Natuur populair algemeen

Wat doe je met ruim 400.000 dode dieren, planten en fossielen? Als conservator van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam is Bram Langeveld verantwoordelijk voor het beheer, behoud en de uitbreiding van de collectie. Van mug tot mammoet. De auteur maakt overtuigend het belang van natuurhistorische collecties duidelijk. Ze vormen een belangrijke bron voor de beantwoording van toekomstige vragen die we onszelf nu nog niet eens kunnen stellen. Ze vormen de nulmeting om de natuur te begrijpen en te beschermen. In deze tijd van biodiversiteits- en klimaatcrisis is dat belangrijker dan ooit.

Wat komt er allemaal kijken bij het gebruik van zo’n collectie? En hoe groeit die? In Werk in een natuurmuseum deelt de auteur de hoogtepunten uit acht jaar natuurhistorische museale praktijk. Over collectiebeleid, schadefactoren, studiehuiden, tentoonstellingen, holotypen, destructief bemonsteren en vreemde vragen van de media. Maar ook over een begraven tonijn, sabeltandkatten, watervlooien, stadsreuzen, citizen science, twee nijlpaarden die over het hoofd werden gezien en een walrusexpeditie naar België.

Bram Langeveld (1993) is bioloog. Als kind was hij al gefascineerd door de natuur en fervent verzamelaar van fossielen. Hij publiceerde tientallen artikelen en diverse boeken.