Bloemen zijn de geslachtsorganen van planten. Dat doet ons meteen anders kijken naar een prachtig boeket gladiolen of rozen!
Het duurde even voordat wetenschappers plantenseks ontdekten. Botanici ordenden aanvankelijk planten naar de hoeveelheid stampers (vrouwelijke plantendelen) die in een bloem ‘getrouwd’ waren met meeldraden (mannelijke plantendelen). Het voortplantingssysteem van planten kent evenwel eindeloze variaties. Je hebt natuurlijk hetero’s onder de planten, maar ook zijn er transplanten, aseksuele planten, planten die het met zichzelf doen, of die zelfs met insecten paren. Er komt betaling bij kijken – bestuiving in ruil voor nectar – maar soms ook niet. Er wordt geflirt, gestolen, gedrogeerd en bedrogen. Bloemen zijn van alle markten thuis.
Ook mensen gebruiken planten voor hun seksleven, soms om het te verbeteren maar ook om het te onderdrukken. Een liefdesdrank is zo gebrouwen, maar of het werkt is maar de vraag.
Dr. Maarten Christenhusz is natuurhistoricus, evolutiebioloog en plantenseksuoloog en vertelt in dit boek alles over het seksuele leven van planten en de botanici die er onderzoek naar deden. Van erotische plantennamen tot de grootste bedriegers van de plantenwereld.