Onder het genot van een typisch Romeinse maaltijd in een klassiek Romeins restaurant neemt Viestad ons mee op een culinaire reis, gerecht voor gerecht, door de wereldgeschiedenis en de geschiedenis van De Eeuwige Stad. Dit is het verhaal over hoe een klein dorp op een onwaarschijnlijke plaats het centrum werd van het
grootste rijk dat de wereld ooit heeft gekend. We leren welke rol tarwe en zout speelden in die transformatie, hoe de smaak van gegrild voedsel ertoe bijdroeg dat we mens werden, wat er schuilgaat achter de milde buzz van een halve fles wijn; we ervaren de zuurzoete smaak van maffia en slavernij in een citroensorbet en gaan mee op jacht naar het originele recept voor pasta carbonara.
Hij vertelt de geschiedenis van de ingrediënten die de tafel sieren, zoals brood, olijfolie, pasta, peper en wijn.
Het is een boek dat de geschiedenis van de wereld vertelt aan de hand van het voedsel dat wordt gegeten op een ontspannen middag in een van ’s werelds mooiste en meest historische steden.
Andreas Viestad is schrijver van kookboeken, tv-kok, restaurateur en voedselactivist. Hij is sinds jaar en dag presentator van New Scandinavian Cooking en voormalig columnist van de The Washington Post. Hij bezocht Rome meer dan 25 keer en at elke keer in hetzelfde restaurant: La Carbona op het Campo de’ Fiori