Wat maakt dat Jason zo agressief reageert, telkens wanneer hij in de buurt van Ole komt? In hoeverre is Teun in staat om de studierichting van zijn keuze te volgen? En is Aïcha de meest geschikte kandidaat om voor die job aangenomen te worden…?
Wie in psychologie geïnteresseerd is, is doorgaans benieuwd naar hoe mensen zijn en wat ze kunnen. De psychodiagnostiek is de discipline die zich toelegt op hoe je dat kunt onderzoeken. Omdat buikgevoel en intuïtie de poort openzetten naar vertekeningen en oordeelsfouten, is het van belang dit op een gefundeerde en wetenschappelijk onderbouwde manier te doen. Het inzetten van een brede waaier aan psychodiagnostische methoden, zoals gerichte observatie en vraagstelling en het afnemen van instrumenten zoals vragenlijsten en psychologische tests, kan daarbij helpen.
Hoe de gegevens die daaruit voortkomen moeten geïnterpreteerd worden om op basis daarvan tot verantwoorde beslissingen te komen, is echter minder eenvoudig dan het lijkt. Vooral meettechnische zaken zoals normering, betrouwbaarheid en validiteit durven het wel eens knap lastig te maken…
Dit boek neemt je mee in het hele gebeuren, zowel vóór de schermen (de specifieke methoden en het psychodiagnostische proces op zich) als erachter (zoals de geschiedenis van het testen en het psychometrische raderwerk van tests). Het maakt complexe zaken concreet en vertaalt ze naar diverse contexten waarin psychologen en psychologisch consulenten werkzaam zijn. Door zowel in te zoomen op gerichte observatie als op psychologische tests, komen kwalitatieve én kwantitatieve methoden allebei ruim aan bod. Elk hoofdstuk is doorspekt met didactische tools zoals heldere leerdoelen, een kernachtige samenvatting, een overschouwende mindmap, en een trits kennisclips, opdrachten en zelftestvragen. Plastische vergelijkingen en soms eigenzinnige beeldspraak maken de moeilijke stukken meer verteerbaar en vormen ezelsbruggetjes om het geheel vlot te begrijpen én te onthouden. Op die manier is het boek een onmisbare gids voor elke student (toegepaste) psychologie.
OVER DE AUTEURS
Pol Craeynest was vele jaren als docent verbonden aan de bacheloropleidingen sociaal werk in Brussel en Kortrijk. Hij is auteur van meerdere handboeken op het vlak van de gedragswetenschappen. Van hem verschenen eerder bij acco: Onze genen: Handboek menselijke erfelijkheid (2011), Sociale psychologie: een inleiding (2016), Algemene psychologie: een inleiding (2017) en Psychologie van de levensloop: Inleiding in de ontwikkelingspsychologie (2019).
Miet Craeynest is doctor in de psychologie. Ze is ook docent psychologie aan hogeschool VIVES.