Wat is psychologie, hoe is ze als wetenschap ontstaan en hoe verschilt ze van gewone mensenkennis? Wat is de relatie tussen de hersenen en ons gedrag? Nemen wij allemaal dezelfde werkelijkheid waar? Hoe betrouwbaar is ons geheugen? Zijn intelligentietests echt in staat om onze intelligentie te meten? Is de opvoeding van een kind meer gebaat met belonen dan met straffen? Welke diepere behoeften liggen aan de basis van wat wij nastreven? Emoties geven kleur aan het gedrag, maar hoe komt het dat ze het soms ook danig in de war kunnen sturen?
Deze en vele andere vragen vinden een verhelderend antwoord in dit boek. Het biedt een ruime maar duidelijke samenvatting van de huidige stand van kennis binnen het vakgebied van de algemene psychologie of functieleer. Het doel is studenten in diverse bacheloropleidingen de basisbegrippen en -theorieën bij te brengen die nodig zijn om een gefundeerd inzicht te krijgen in het gedrag van mensen.
Doorheen de verschillende hoofdstukken is er voortdurend naar gestreefd om twee dingen met elkaar te verzoenen: een wetenschappelijke degelijkheid en een praktische bruikbaarheid. Theoretische uiteenzettingen worden daarom niet alleen voorzien van vele illustraties en toepassingen, maar regelmatig ook afgewisseld met interessante weetjes en opdrachten. Dit moet ervoor zorgen dat de studie niet beperkt blijft tot het louter memoriseren van kennis, maar aanleiding geeft tot het zich eigen maken van een professioneel denkkader, van waaruit de student de mensen waarmee hij of zij later zal werken op een meer deskundige manier tegemoet kan treden.
Over de auteurs
POL CRAEYNEST is auteur van diverse handboeken in de gedragswetenschappen.
MIET CRAEYNEST en STIJN MEULEMAN zijn allebei psycholoog en hebben een jarenlange ervaring als docent psychologie in het hoger onderwijs, respectievelijk aan de hogescholen Howest en VIVES. Stijn Meuleman behaalde zijn master in de psychologie aan de KU Leuven en is sinds 2000 lector psychologie in het studiegebied Sociaal-Agogisch Werk aan Hogeschool VIVES in Kortrijk.