Er zijn grote problemen met de manier waarop we onze economie vormgeven. De volhoudbaarheid daarvan roept steeds meer vragen op. In "Economie moet beter" laat Roel Jongeneel zien dat de crises rond economie en het economisch handelen niet losgezien kunnen worden van manco’s in het economisch denken. Door met economen in dialoog te gaan en hen te bevragen op hun assumpties, mensbeeld en world view probeert hij de kritieke punten bloot te leggen. Tenslotte biedt hij, vanuit een christelijk-filosofische reflectie, nieuwe perspectieven op hoe economie anders kan.
In het boek komen allerlei vragen aan bod, zoals "wat is economie?", "bestaan er economische wetten?", "wat is evenwicht?", "wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen?", "hoe maak je de economie duurzaam?", "wat is goed beleid?" en "hoe kan kosten/baten-analyse helpen?"
De auteur laat zien dat de kern van de economie goed beheer is van wat ons is toevertrouwd en niet geld of winst. Hij toont aan dat wetten in de economie niet alleen tendenties zijn, maar ook normen zijn die een appel doen op ons gedrag en oproepen tot goed rentmeesterschap.