Twee broers gaan op paaszondag wandelen en houden wat zij weten over natuurkunde, de neurowetenschappen en evolutie tegen het licht van hun geloof in God. Hun gesprek draait ook om een denkbeeldige dialoog tussen Etty Hillesum en Charles Darwin.
Etty Hillesum is een jonge joodse vrouw die verlichte ideeën had over haar geloof in God. Zij overleefde de gaskamers van Auschwitz niet. Charles Darwin verloor zijn geloof in God dat hij als kind en jong volwassene had. Hij was een kantelfiguur die het christelijke leven diepgaand veranderde. Hiervoor was geleidelijk aan een nieuw inzicht ontstaan door een groot aantal mensen over meerdere eeuwen heen.
Wij weten nu dat de biologische evolutie zelfregulerend is en verantwoordelijk is voor het ontwrichten van het concept dat de mens over God heeft. De herwaardering nadien is nog steeds gaande om vele redenen, waarvan enkele in dit korte verhaal de revue passeren.
Geloof in een grotere macht zal altijd blijven omdat de mens niet alwetend is. Nieuwere en meer eigentijdse metaforen over die grotere macht zullen nodig zijn om beter afgestemd te zijn op de kennis die wij nu hebben en waaraan wij onze onzekerheid kunnen toevertrouwen.
Schrödinger’s kat sluipt zachtjes de gedachten van de broers binnen.