De Grote Oorlog Kroniek 1914-1918 is dé serie in Nederland en Vlaanderen met als onderwerp de geschiedschrijving van en reflectie op de Eerste Wereldoorlog. De delen van deze serie verschijnen met grote
regelmaat, in principe elk halfjaar. Dat wordt mogelijk gemaakt door de samenwerking tussen Uitgeverij Aspekt en de Stichting Studiecentrum Eerste Wereldoorlog (SSEW). Deze Kroniek bevat acht op zichzelf staande essays, geschreven door Nederlandse historici, waaronder ook de onlangs overleden Hans Andriessen, oprichter en eerste voorzitter van de SSEW. Zijn bijdrage is hem kenmerkend, immers de hoofdpersoon is Keizer Wilhelm II. Een man die in het historisch onderzoek van Andriessen een belangrijke rol heeft gespeeld.
Het bestuur van SSEW is sowieso goed vertegenwoordigd in deze bundel. Oud-bestuurder Eric Wils bespreekt de Nederlandse chemici die destijds werkten bij het scheikundig laboratorium van onze artillerie inrichtingen. Huidig voorzitter Eugène Rosier heeft samen met Jo Haesen een verhaal hoe de Duitse Kronprinz zijn toevlucht in ons land zocht en penningmeester Jos van Raan schrijft over loopgraven in ons land. Daarnaast treft u aan een artikel van Aris Gaaff over de Duitse Oberste Finanzleitung in WO1, vertelt Albert Eggens over het Oost-Gronings grensgebied onder militair gezag en Rick Voeten over de zoektocht van Duitsland naar maritieme bases in het Caraïbisch gebied voorafgaand aan de Eerste Wereldoorlog. Voor de literatuurliefhebbers is er weer een degelijk verhaal van Ad van der Logt over de schrijverarts Max Deauville.