Willem van Tijen (1894-1974)

Wonen tot geluk maken

Voorzijde
20,00
Levertijd: 5 werkdagen
Met 5% studentenkorting
voor 19,00 i
+
Bestel
ISBN: 9789464551310
Uitgever: Uitgeverij Verloren
Verschijningsvorm: Paperback
Auteur: Jolinda van der Born-Kok André van Deursen Jeroen Moerman
Druk: 1
Pagina's: 182
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2024
NUR: Bouwkunst, architectuur

Willem van Tijen (Wormerveer 1894 – Heemstede 1974) was een visionaire architect. Hij was een pionier van het nieuwe bouwen, stond met zijn Rotterdamse architectenbureau aan de wieg van de sociale woningbouw en werd beeldbepalend voor het Nederlandse bebouwde landschap. Velen hebben zijn woonwijken, galerijflats, standaardwoningen, scholen en bejaardentehuizen gekend of zullen zich die herinneren. Ze hadden een diepgaande impact op het naoorlogse leven en wonen, waarbij de architect steeds gedreven was door de overtuiging dat architectuur een middel was om het dagelijkse leven te verbeteren. Dit boek markeert zijn vijftigste sterfjaar. Het vertelt over zijn leven en biedt een frisse blik op de bijdrage die hij leverde aan de Nederlandse architectuur: het werk van een gedreven idealist, die van zijn visie werkelijkheid maakte.

Jolinda van der Born-Kok volgde de bacheloropleiding Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden, na werkzaam te zijn geweest in diverse functies in het bedrijfsleven en het onderwijs, van marketing analist tot payroll consultant. Dit jaar rondt zij de Master Kunstgeschiedenis af bij de Universiteit van Amsterdam, specialisatie Middeleeuwen. Jolinda van der Born-Kok is secretaris van de Stichting bonas.

André van Deursen studeerde aan zowel de Technische Universiteit Delft (2018) als de Universiteit Leiden (2017) en specialiseerde zich als architect in renovatie, transformatie en herbestemming van bestaande gebouwen en gebieden. Naast zijn werk als erfgoedarchitect aan gemeentelijke en rijksmonumenten bekleedde hij meerdere bestuursfuncties, onder andere bij de Koninklijke Nederlandse Oudheidkundige Bond (knob). Hij was ambassadeur van het Nederlands Interuniversitair Kunsthistorisch Instituut (niki) in Florence voor de tu Delft. Eerder verscheen bij bonas een publicatie van zijn hand over de architect Carl (Karel) E.M.H.A.F. Weber (1820-1908). André van Deursen is bestuurslid van de Stichting bonas en de Ir. W. van Tijen Stichting.

Jeroen Moerman studeerde aan de Technische Universiteit Delft (2019) en specialiseerde zich in erfgoed, renovatie en transformatie. Daar was hij coauteur van de publicatie Influence of brick and mortar properties on bioreceptivity of masonry. Hierna specialiseerde hij zich als architectonisch ontwerper in zowel renovatie en herbestemming van monumenten als in duurzame nieuwbouw. Jeroen Moerman is tevens grafisch ontwerper, muziekmaker en klimaatactivist.