Bruxelles. Storia di una città del Brabante

Storia di una città del Brabante

Voorzijde
24,99
Vandaag besteld,
morgen verzonden
+
Bestel
ISBN: 9789464360240
Uitgever: Vereniging voor Brusselse Geschiedenis
Verschijningsvorm: Paperback
Auteur: Paul De Ridder
Druk: 1
Verschijningsjaar: 2021
NUR: Regionale stadsgeschiedenis

Antico piccolo insediamento nella valle paludosa della Senne, Bruxelles si é a poco a poco trasformata in capitale dei Paesi Bassi, del Belgio e dell'Europa. In una sintesi molto vivace lo storico brussellese Paul De Ridder, dottore in storia medievale, traccia le grandi linee di questa evoluzione. Oltre che all'evoluzione politica, egli si interessa anche agli aspetti socio-economici, culturali ed artistici. Quest' opera è il primo sommario, scritto in Nederlandese sulla storia di Bruxelles.

Hoe heeft Brussel, destijds een kleine nederzetting in de moerassige Zennevallei, zich stilaan ontwikkeld tot hoofdstad van de Nederlanden, van de staat België en van Europa? In een vlot geschreven synthese schetst de Brusselse historicus, Dr. Paul De Ridder de krachtlijnen van deze ontwikkeling en dit in het ruimer kader van de geschiedenis der Nederlanden. Dit werk is het eerste origineel in het Nederlands geschreven overzicht van de geschiedenis van Brussel.

Over de auteur

Paul De Ridder (° Ukkel, 1948) promoveerde anno 1977 aan de Gentse Rijksuniversiteit tot Doctor in de Middeleeuwse Geschiedenis. Zijn proefschrift was gewijd aan Jan I (1267-1294) en Jan II (1294-1312), hertogen van Brabant. Tussen 1979-1988 inventariseerde Dr. De Ridder het omvangrijke archief van de Brusselse kapittelkerk van Sint-Michiel en Sint-Goedele. (1047-1797) Bovendien verrichtte hij fundamenteel onderzoek naar het taalgebruik te Brussel vóór 1794.

Omwille van zijn jarenlange inzet voor het Brusselse cultuurhistorische patrimonium werd Paul De Ridder in 1997 onderscheiden met de “ANV-Visser-Neerlandiaprijs voor Persoonlijke Verdiensten.” Deze prijs, ingesteld door de Joodse en vrijzinnige Nederlander Herman Lodewijk Visser (+ 1943), beloont personen die zich belangeloos voor de gemeenschap hebben ingezet.