Uitspraken als 'Ze moeten altijd mij hebben!', 'Het maakt toch niet uit wat ik doe, het is nooit goed!' en 'Het is niet eerlijk!' van veel probleemjongeren, daagde Anja Diender uit om zelfstandig, onafhankelijk en niet gesubsidieerd naar wetenschappelijke onderbouwing ervan te zoeken.
Het gevolg: een verrassende en verfrissende kijk op het ontstaan en de ontwikkeling van probleemgedrag, leerproblemen en psychiatrische stoornissen, én op de puberteit vanuit de waarneming van onrechtvaardigheid.
Een benadering die blinde vlekken van leken, professionals en wetenschappers blootlegt. Een eyeopener voor jongeren, ouders, onderwijsmensen, politieagenten, hulpverleners, beleidsmensen, wetenschappers, reclasseringsmedewerkers, huisartsen en anderen.
Aanleiding voor deze benadering was een schietincident op de scholengemeenschap waar zij werkte en een onderliggend profiel van probleemjongeren dat zij hierna keer op keer tegenkwam. Ze maakt verder gebruik van haar brede kennis en achtergrond (zowel juridisch als in sociale- en organisatiepsychologie, en onderwijs- en ontwikkelingspsychologie) en de praktijk van het zelf met de 'poten in de klei' staan.