Is Planeet Aarde een uniek kosmisch experiment? Samen gaan we in dit boek op zoek naar het antwoord op deze vraag. Al is elk atoom, elke molecule, elk stofdeeltje op aarde onderhevig aan de universele natuurwetten van het heelal, toch heeft een bijzondere samenloop van kosmische omstandigheden ertoe geleid dat een complex en wezenlijk onvoorspelbaar systeem – Planeet Aarde – is ontstaan dat bovendien zichzelf in stand weet te houden. De metafoor van een ‘levende planeet’ is dan ook op zijn plaats.
In dit boek ontdekken we vooreerst hoe Planeet Aarde werkt. Twee essentiële aspecten komen hierbij naar voren. Als zelfregulerend systeem dat zich in een steeds veranderende kosmische omgeving in stand tracht te houden, is onze planeet permanent in een staat van globale verandering. Daarnaast is er het aspect tijd. De wereld rondom ons is er pas gekomen na 4,5 miljard jaar turbulente aardse geschiedenis.
Weten hoe Planeet Aarde werkt, laat ook toe de impact van de mens op zijn natuurlijke omgeving in een meer globaal kader te plaatsen. Pas dan vinden we mogelijk een antwoord op de vraag wat de toekomst brengen zal. Voor Planeet Aarde? Maar vooral, voor ons?