Wie denkt aan adellijk leven in Nederland, kan zich daar vaak nauwelijks een voorstelling van maken: in ons land van selfmade handelaren lijkt de aristocratie nooit echt een rol van betekenis te hebben gespeeld. Maar dat is een misvatting die zwaar leunt op de dominantie van de Hollandse gewesten in onze geschiedschrijving. Met het veelbewogen verhaal van het invloedrijke Overijsselse geslacht Van Rechteren Limpurg schetst Andreas Koch een fascinerend beeld van een andere, veel minder bekende kant van de Nederlandse geschiedenis.
Op basis van uitvoerig onderzoek in de archieven, die een onvoorstelbare achthonderd jaar omvatten en door de familie eenmalig voor hem werden opengesteld, ontdekte Koch niet alleen een indrukwekkende en voor velen onbekende levensstijl van stadspaleizen en buitenplaatsen, hij toont ook overtuigend aan hoe groot de stempel is die deze adel op de Nederlandse en zelfs de wereldgeschiedenis heeft gedrukt.
Aan de hand van een schat aan kleurrijke figuren en prachtige verhalen, van de Habsburgers tot de Tweede Wereldoorlog, van de patriotten tot de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog, van de nadagen van het Ottomaanse Rijk tot het Zimbabwe van Robert Mugabe laat Koch zien wat het betekende om ‘van adel’ te zijn. Maar meer nog dan dat illustreert hij hoe de aristocratie onze levens nog altijd beïnvloedt.